Zandkastelenprogramma bij echtscheiding

 shutterstock_123846286

 

 

 

 

 

Met het Zandkastelenprogramma® helpt Happy Families kinderen tussen de 4 en 17 jaar op weg om door de scheidingsperiode heen te komen. Het is een preventief en laagdrempelig programma met creatieve werkvormen. Het doel  van het programma is problemen die uit de scheiding kunnen voortkomen te voorkomen of verminderen, en de verwerking van de scheiding op gang te brengen. Het Zandkastelenprogramma® biedt kinderen (en hun ouders) aan het begin van de scheidingsperiode een steuntje in de rug.

Het zandkasteel is een metafoor voor het hele gezin waar het kind in opgroeit. De golf staat voor de scheiding. In het zandkastelenprogramma leren wij het kind om te gaan met het gezinsleven dat door de scheiding drastisch is veranderd.

" Stel je voor dat je op een strand een prachtig zandkasteel hebt gebouwd. Ineens komt er een grote golf en het hele kasteel stort in. Dan kun je met het zand om je heen een nieuw zandkasteel bouwen. Anders dan het vorige kasteel, maar toch ook weer een hele mooie."

De ouders volgen voorafgaand aan het programma van hun kind(eren) een ouderbijeenkomst waarin zij uitleg krijgen over wat een scheiding voor kinderen betekent. Zij krijgen handvatten aangeboden om hun kinderen te begeleiden in de hectische scheidingsperiode. Deze bijeenkomst vindt in een groep plaats.
De kinderen volgen een speciaal op hun leeftijd afgestemd groepsprogramma van één ochtend of middag. Onder begeleiding van een kindercoach van Happy Families ervaren ze dat ze niet de enige zijn die dit meemaken en dat de echtscheiding niet hun schuld is. Ze leren beter te begrijpen wat er gebeurt en hoe ze daar mee om kunnen gaan.

In gesprekken, in spel en met creatieve werkvormen vertellen kinderen elkaar hoe ze zich voelen over de scheiding en hoe ze in de nieuwe situatie weer gelukkig kunnen zijn. Aan het eind van de workshop presenteren de kinderen gezamenlijk aan alle ouders wat ze tijdens de workshop geleerd hebben. Beide ouders worden hier verwacht. Door met alle kinderen te werken aan één grote gemene deler, creëren we voor zowel de kinderen als de ouders een veilig klimaat waarin er belangrijke dingen gezegd kunnen worden.

Drie leeftijdsgroepen

Happy Families biedt het Zandkastelenprogramma aan drie leeftijdsgroepen:
Groep 1: 5,6,7 jaar. Woensdagmiddag 13.30 - 17.00 uur
Groep 2: 8,9,10 jaar. Zaterdagochtend 9.30 - 13.00 uur
Groep 3: 11,12,13 jaar. Zaterdagmiddag 14.00 tot 17.30 uur
De groepen bestaan uit maximaal 12 kinderen. Minimum aantal deelnemers: 6

Oudersavond

De week voorafgaand aan de workshops, organiseren wij op de donderdagavond een oudersavond, waar we vertellen wat het Zandkastelenprogramma inhoudt en wat we tijdens de workshop met de kinderen gaan doen en bespreken. Ook geven we informatie over de gevolgen van echtscheiding voor kinderen en hoe zij alle veranderingen in hun leven ervaren. De oudersavond is van 20.00 tot 21.30 uur. Alleen als beide ouders deze informatieavond bezoeken, kan het kind (de kinderen) aan het Zandkastelenprogramma. Tijdens de oudersavond ondertekenen beide ouders hiervoor het toestemmingsformulier.

Elke eerste donderdagavond van de maand vindt de oudersavond plaats. De woensdagmiddag daarop de workshop voor leeftijdsgroep 1 en op zaterdag de workshops voor leeftijdsgroep 2 en 3.

Locatie

De oudersavond en workshop wordt gegeven op een goed bereikbare locatie in de stad Groningen.

Kosten

€ 105 ouderavond + workshop kind. € 95 voor het tweede en volgende kind.
De groepen bestaan uit maximaal 12 kinderen. Minimum aantal deelnemers: 6
Genoemde prijzen zijn incl. btw en cursusmateriaal. Zie ook onze leveringsvoorwaarden.

Opgave

Jullie kunnen je kind(eren) opgeven via het contactformulier. Na opgave neemt de kindercoach van Happy Families binnen 4 werkdagen contact met je op voor een telefonische intake.

 

logo-zandkastelen-2016

Het Zandkastelenprogramma is gericht op het welzijn van het kind. Wij verwachten dat ouders in echtscheiding hun ouderrol samen blijven vervullen en allebei het beste voor hebben met hun kind. De reden van scheiding is daarom géén gespreksonderwerp. Wanneer jullie hulp nodig hebben bij het goed afronden van jullie partnerrelatie , dan kunnen jullie bij de family mediator van Happy Families terecht.