Waarom we massaal scheiden na de zomervakantie

Elk jaar na de zomervakantie is het weer raak: een enorme piek in het aantal echtscheidingen. Hoe kan dat toch? Deze vraag werd mij gisteren ook weer gesteld. Er ligt meestal een combinatie van factoren aan ten grondslag.

Bij vakantie denk je inderdaad niet gauw aan echtscheiding. Waarom zou je een punt achter je relatie zetten juist nu de tijd om te ontspannen en te genieten aanbreekt? Maar vakantietijd kan voor mensen ook een stressvolle periode zijn, vooral als het tussen partners al een tijdje niet zo lekker loopt. Als gedurende het jaar alle dagen van de week vol zitten met werken en zorgen, met vrienden en familie, met regelen en organiseren, dan heb je vaak geen tijd om ergenissen en irritaties met elkaar te bespreken. Die hopen zich dan op. In het dagelijks leven kun je elkaar nog wel een beetje ontlopen, waardoor je confrontaties kunt vermijden. Tijdens de vakantie ben je echter 24 uur per dag bij elkaar en op elkaar aangewezen. Alle ergenissen en irritaties die je al langer opkropte, komen dan naar boven. Dan hoeft er maar weinig te gebeuren om de bom te laten barsten.

Het gebeurt ook dat sommige ouders al voor de vakantie besloten hebben om uit elkaar te gaan, maar de definitieve scheiding bewust over de vakantieperiode heen tillen. Ze willen nog één keer met elkaar en de kinderen op vakantie, als emotionele afsluiting van het gezin dat ze samen al die jaren vormden. Het kan ook zijn dat ouders hun kinderen niet over de scheiding willen vertellen in de drukke periode aan het eind van het schooljaar. Ze zijn bang dat deze emotionele schok een negatieve invloed heeft op het gedrag en de schoolresultaten van het kind - helemaal als er tentamens of examens gemaakt moeten worden. En soms is de reden gewoon van financiële aard: de vakantie is al geboekt, zonde van het geld om niet te gaan. De verzekering vergoedt meestal niets als de scheiding de oorzaak van de annulering is en ouders besluiten dan op hoop van zegen het toch nog maar een paar weken te proberen.

Wat de reden ook is om de scheiding uit te stellen tot na de vakantie, bij thuiskomst breekt er voor alle gezinsleden onherroepelijk een verdrietige periode aan. Ze moeten afscheid nemen van het verleden en een nieuwe toekomst verwelkomen. Happy Families is gespecialiseerd in begeleiding bij echtscheiding. Door onze kennis op het gebied van family mediation en kindercoaching te combineren kunnen we hulp bieden die het gezin nodig heeft in de turbulente tijd rondom een echtscheiding. Als de wil bij beide ouders aanwezig is om er na de scheiding het beste van te maken, kan ook een gebroken gezin een happy family zijn. En dat gun je elkaar toch (het allerliefst)?

Jessica Evers
family mediator Happy Families

Nog geen reacties

Laat een reactie achter