Ouderverstoting door een vechtscheiding: iedereen is de dupe

Richard van der Weide is strafrechtadvocaat en mag na een vechtscheiding zijn kinderen niet meer zien. Hij vertelde zijn verhaal woensdagavond 26 juli bij RTL Summernight. Er zat een verbitterde man bij wie de woede over zijn ex van het beeldscherm afspatte. In het heetst van de strijd had hij, op advies van Jeugdzorg, een tijdje afstand van zijn kinderen genomen. Bij hem leidde dat tot ‘ouderverstoting’ zoals dat wordt genoemd: “Mijn ex heeft de kinderen tegen mij opgezet en uiteindelijk van mij weggehouden.” Zo’n situatie kan volgens Van der Weide ontstaan omdat familierechters de kinderen in vechtscheidingen meestal toewijzen aan de moeder. De vader krijgt dan in het gunstigste geval een omgangsregeling waarbij hij zijn kinderen in het weekend mag zien. De moeder heeft de kinderen vervolgens de meeste tijd onder haar hoede, tijd waarin ze - zo betoogt de advocaat - de vader zwart kan maken zodat de kinderen zich van hem afkeren. “Moeders hebben daardoor macht over hun ex en over hun kinderen. En die macht mogen ze ongestraft misbruiken. Zo kunnen ze hun ex alsnog een hak zetten. Jeugdzorg en de rechtspraak weten hier geen raad mee.”

Nou ja, kijk de aflevering zelf maar eens terug…

Bekijk hier een fragment uit de uitzending. Kijk op de site van RTLSummernight voor het hele item >>

Ik denk alleen maar als ik zo’n uitzending zie: ‘En ooit was er een dag waarop hij en zijn ex dolgelukkig hun kinderen kregen. Hoe bestaat het dat volwassen en gewoonlijk weldenkende mensen elkaar en hun kinderen zó het leven zuur maken? Hoe háál je het in je hoofd om je kinderen als machtsmiddel in te zetten in deze strijd? En hoe kan het dat de haat die je voelt voor je ex zwaarder weegt dan de liefde voor je kinderen?

Opvoedcoach Steven Pont komt in de uitzending ook nog even aan het woord. Hij vertelt dat jaarlijks 70.000 kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Ongeveer de helft daarvan wordt slachtoffer van een vechtscheiding, daarvan zijn er 16.000 per jaar. Maar let wel: elk jaar komen er 16.000 vechtscheidingen bij waarvan sommige jarenlang dooretteren. Het gaat dus om tienduizenden verdrietige kinderen die zo’n trauma moeten doorstaan.

Trauma? Is dat niet een wat te zwaar woord hiervoor? Nee, absoluut niet.

Kinderen bestaan voor de helft uit hun vader en de helft uit hun moeder. Spreek je minachtend, kwaad of wrokkig over je ex, dan kwets je daarmee ook je kind. Dat zal extra zijn best gaan doen om je liefde weer te winnen. Maar… je kind is ook loyaal aan zijn vader. Zo komt hij in een onmogelijke spagaat: het loyaliteitsconflict.

Kinderen hebben bovendien nog niet het vermogen om - als ze bang of verdrietig zijn - zelf te vertrouwen op de toekomst, daar hebben ze hun ouders bij nodig. Als die ouders vechtend door het leven gaan, voelen kinderen zich vaak permanent onveilig.

Zo’n trauma bij je kind kun je dus voorkomen. Als je gaat scheiden, gebruik dan je verstand en zet het belang van je kind voorop. Laat je niet uit de tent lokken, tel tot tien, sta erboven, slik kritiek, verwerk je pijn, blaas stoom af bij je vrienden, schreeuw in een kussen, zoek eventueel hulp maar bespaar je kind jullie sores. Gun hem dat hij zich geliefd voelt en verzorgd wordt door zijn vader én zijn moeder. Hij zal je de rest van zijn leven dankbaar zijn!

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter